Fugtmåling og fugtundersøgelser

Fugt i sig selv, kan medføre deformationer, frostsprængninger, misfarvninger eller andre problemer i en bygning. Yderligere er vækst af både trænedbrydende svampe og skimmelsvampe, altid betinget af fugtniveauet i konstruktionen. Fugtmålinger er derfor en meget vigtig del ved udredning af svampeproblemer og vurdering af en bygnings sundhedstilstand.

Hos Hussvamp Laboratoriet udfører vi grundige fugtundersøgelser i alle typer byggematerialer og konstruktioner. Vores professionelle fugtteknikere benytter alt fra håndholdte måleinstrumenter til avancerede tagscannere, hvilket gør det muligt både at kortlægge store områder som tage og industrigulve samt præcist afgrænse opfugtede dele af en konstruktion.

Kontakt os på 45662662, info@hussvamp.dk eller via kontaktformularen "Bestil undersøgelse" for at bestille en undersøgelse eller et tilbud.

Har du mistanke om fugt i din bygning? Få det undersøgt hos os
Scroll for at se mere

Måling af fugtindhold

Præcise målinger af absolut fugtindhold udføres ved veje-tørre-veje metoden på materialeprøver. Dette kræver destruktiv prøvetagning, hvor dele af konstruktionen hjemtages til laboratorium og vejes, udtørres i ovn og vejes igen. Herved kan det registreres hvor meget fugt, der er forsvundet og herved beregne det absolutte fugtindhold.

Materialeprøver kan også placeres i lukket klimakammer, hvor den relative luftfugtighed og temperatur kan måles.

Målemetoder

Kapacitiv fugtmåler

En kapacitiv fugtmåler registrerer materialets evne til at oplagre elektrisk ladning ved en påført spænding. Denne metode bruges primært til fugtmåling i overfladelag og er afhængig af materialets densitet. For nøjagtige resultater skal målingerne enten kalibreres til materialet eller sammenholdes med materialets densitet.

Mikrobølgefugtmåler

En anden type fugtmåler er mikrobølgefugtmålere eller højfrekvensmålere, som de også kaldes. Fordelen ved fugtundersøgelser med disse måleinstrumenter er, at de ikke reagerer på tilstedeværelsen af salte i murværket. Det skal dog bemærkes, at måledybden for disse målere er begrænset til ca. 25 cm, hvilket skal ses i forhold til, at nogle ældre etageejendomme har kælderydervægge på helt op til knap 1 meters tykkelse.

Troxler fugtmåler

En anden type fugtmåleredskab er Troxler model 3216. Måleinstrumentet påvirkes ikke ved tilstedeværelsen af salt, men måledybden er begrænset til ca. 22 cm. Instrumentet indeholder en radioaktiv målesonde, hvilket kræver, at man som bruger af instrumentet, skal have gennemført et strålehygiejnisk kursus. Troxler modellen anvendes også til målinger af fugt i betonkonstruktioner.

Indstiksmåler til træfugt

Indstiksmålere kan ikke anvendes til måling af fugt i murværk, men alene til måling af fugt i træ. Etagebjælker, som ligger af ude i facaden, er erfaringsmæssigt i risiko for at blive optugtede, hvis murværket er fugtigt, hvorved der kan udvikles råd- og svampeskader. Er træfugtigheden gennem en længere periode over 20 %, er der risiko for udvikling af svamp.

Elektrisk måling - det udføres i praksis med indstiksmåling, hvor to elektroder presses ind i træet. Elektroderne kan have forskellig længde, være isolerede eller uisolerede, afhængig af, hvilken dybde der ønskes målt i.

Måleresultater opgives normalt som træfugt, i intervallet 0-28%, hvor 28% svarer til mætning for de fleste træsorter. Skimmelsvampe trives typisk fra ca. 15% træfugt. Trænedbrydende svampe trives normalt fra 20% træfugt.

Fugtmåling af større bygningsflader

Til effektiv fugtmåling af større overflader anvender vi Tramex DEC, en avanceret kapacitiv fugtmåler, der scanner bygningselementer såsom tage og gulve for skjult fugt. Tramex DEC kan måle fugt i en dybde på 130-180 mm uden destruktiv indgreb, hvilket gør den ideel til at undersøge fugt i tagkonstruktioner, gulvbelægninger, membraner og isoleringslag.

Fagfolk anbefales til fugtmålinger

Det kan være vanskeligt at finde pålidelige fugtmålere, og fejlmålinger kan føre til misforståelser og forkerte beslutninger. Derfor anbefaler vi, at professionelle fugtteknikere foretager fugtmålingerne. Med deres erfaring kan de tolke sanselige indtryk såsom lugt, udseende og skadesomfang samt rådgive om afhjælpning af fugtskader.

For de mest præcise resultater anvendes laboratorieundersøgelser, hvor materialeprøver testes i klimakammer eller ved veje-tørre-veje metoden. Disse destruktive prøvetagninger giver den mest nøjagtige vurdering af fugtindholdet i byggematerialer.

Har du brug for en professionel fugtmåling?
Kontakt os i dag for en grundig fugtundersøgelse af din bygning.

Har du spørgsmål?

Kontakt os idag